Despre Noi

Ambasadorii Juniori reprezintă o echipă dinamică și dedicată de elevi, care sunt pasionați de politici europene, drepturile omului și dezbateri publice. Acești tineri talentați sunt aleși pentru a reprezenta Colegiul Național Tudor Vladimirescu în cadrul evenimentelor și proiectelor desfășurate de Parlamentul European pentru a promova implicarea tinerilor în procesele decizionale europene.

Ambasadori Juniori

Proiecte

Project Thumbnail

Cerc metodic profesori coordonatori munca educativă din județul Gorj

mai 2023

Cu ocazia cercului metodic al profesorilor coordonatori de programe și proiecte școlare și extrașcolare, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu" a organizat întâlnirea "CNTV - Școală Ambasador a Parlamentului European din 2020". Programul a urmărit trei etape: Ambasadorii Juniori ai P.E. de la CNTV (Luca Gheorghescu, Roxana Preda, Renata Sgrăbunță, Elisa Neguți, Dragoș Ninu și Sara Goanță) au prezentat Uniunea Europeană: instituții, rol, activități, monedă, istorie, alegeri europarlamentare, apoi au angajat participanții într-un concurs Kahoot testându-le asimilarea informațiilor dobândite. În continuare, Ambasadorul Junior, Georgiana Dijmărescu, a prezentat principalele activități care s-au derulat timp de trei ani și jumătate. În ultima parte, Ambasadorul Junior, Ștefania Popescu, a prezentat „Ghidul - școală durabilă prin educație pentru dezvoltare durabilă", produs final cu care ea a câștigat mențiune în cadrul concursului național "Made for Europe", (etapa națională), realizat în urma proiectului („CNTV - școală durabilă prin educație pentru dezvoltare durabilă) inițiat de echipa de Ambasadori CNTV în anul 2022 și care durează până în 2030, conform Agendei 2023 pentru Dezvoltare Durabilă.

Project Thumbnail

E.U. în viitor

mai 2023

Târgu Jiu este anul acesta Capitala Tineretului din România. Cu această ocazie CNTV a propus primăriei municipiului ca evenimentul „Noaptea Albă a Tudorului" (ajuns la ediția a V-a) să fie adăugat în calendarul de evenimente al orașului. Sâmbătă, atât pe Calea Eroilor/ Axa lui Brâncuși, cât și în școală, toți elevii și profesorii s-au implicat în desfășurarea activităților. Tema acestui an a fost EU în viitor, avându-se în vedere că acesta este și The European Year Of Skills (https://year-of-skills.europa.eu/index_en) Astfel, abilități practice, lingvistice, sportive, antreprenoriale, creative, de comunicare, de gândire critică, etc s-au regăsit în workshop-urile realizate de CNTV. Ambasadorii Juniori ai PE alaturi de colegii lor din școală au pregătit un flashmob în deschiderea evenimentului. De asemenea au instalat un Punct de Informare mobil cu materiale și informații referitoare la Uniunea Europeană, Parlamentul European, alegerile europarlamentare din 2024, valorile și acțiunile europene.

Project Thumbnail

Erasmus GO

mai 2023

Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu – Școală Ambasador candidat a Parlamentului European în acest an, a organizat a doua ediție a evenimentului ”Erasmus GO”, unde s-au adunat toate echipele din județul Gorj care au derulat proiecte Erasmus anul acesta, dar și echipa de Ambasadori Seniori de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”. Astfel, Ambasadorii Seniori - Vîlceanu Daniela-Ileana (coordonator EPAS) și Udriștioiu Maria-Vasilica – au prezentat rolul acestui proiect în rândul școlilor, dar și activitățile realizate de-a lungul celor trei ani de „ambasadă”.

Project Thumbnail

Ziua Europei la CNTV

mai 2023

Elevii CNTV s-au implicat în acest an într-un număr foarte mare, cu diverse activități: flashmob, mesaje în limbile Uniunii, dar și postări pe un padlet creat de Uniunea Europeană, ocazie cu care am reușit să punem Târgu Jiu pe harta Europei. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02MLpkkwsaKduaCwbsHPY2S8iux3sAkn6LrBpmtH7vEqH9JfYub8VsmWMfcdS1KN2l&id=100063643506794 https://padlet.com/vmalcolm/europe-day-2023-h7yavyzm5go9ma9o/wish/2584262292

Project Thumbnail

Ambasadori Împreună! Sub stelele Europei

mai 2023

Ambasadorii Juniori ai PE de la CNTV s-au aflat la București alături de peste alte 20 de Școli Ambasador din țară în proiectul „Ambasadori împreună! Sub stelele Europei!", proiect inițiat de Liceul Teoretic „Ion Barbu" din București. Aici au avut loc diverse activități, precum și întâlniri off-line cu eurodeputații: Carmen Avram, Dacian Cioloș și Eugen Tomac.

Project Thumbnail

Școala Altfel – Valorile UE

februarie 2023

Fenomenele seismice care au afectat județul Gorj în luna februarie au dus la impunerea unor măsuri urgente de siguranță în sistemul educational gorjean: închiderea privizorie a școlilor și mutarea programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” anticipat în această perioadă, în sistem online. Cu această ocazie, în cadrul programului „Școala Altfel” cadrele didactice și elevii au primit material suport pentru desfășurarea lecțiilor online, acoperind teme precum: drepturile omului/ drepturile copilului, egalitatea de gen, schimbările climatrice și valorile U.E. Ambasadorii Juniori, susținuți de Ambasadorii Seniori, au devenit ei înșiși profesori la clasele lor, familiarizându-și colegii cu tema propusă de echipa de Ambasadori: Valorile U.E. Informațiile au fost preluate de pe site-ul https://youth.europarl.europa.eu/ro/more-information/ambassador-school/active-lessons.html. În acest modul participanții descoperă valorile UE și modul în care UE le pune în practică. Elevii sunt invitați să reflecteze critic asupra acestor valori, prin exerciții individuale, îmbunătățindu-și mai mult abilitățile democratice în cadrul unei dezbateri cu toată clasa. Ambasadorul Junior Sara Goanță și-a angajat colegii de la clasa a IX-a F într-o dezbatere online cu privire la drepturile omului și ale copilului, iar Ambasadorii Juniori ai clasei a XI-a G – Ștefania Popescu, Amalia Ilin și Bianca Roșca au făcut prezentări, apoi dezbateri legate de Valorile U.E., egalitatea de gen sau drepturile omului. Ambasadorii Juniori Ștefania Buju și Luca Dragodan și-au ajutat colegii de la clasa a X-a B să realizeze o prezentare PPT despre valorile U.E., iar Ambasadorii Juniori de la clasa a IX-a A: Renata Sgrăbunță, Elisa Neguți, Luca Gheorghescu și Roxana Preda au realizat alături de colegii lor un filmuleț scurt cu mesaje despre egalitatea de gen în U.E., în limbile Uniunii Europene.

Project Thumbnail

Role-play/dezbateri

ianuarie 2023

Pe parcursul anului școlar 2022-2023 Ambasadorii Juniori au organizat sesiuni de ”debate” la care au invitat să asiste colegi din școală. Dezbaterea demonstrativă cu moțiunea Acest parlament consideră că protejarea mediului este mai importantă decât dezvoltarea economică s-a desfășurat în data de 19 ianuarie 2023. Atât Guvernul, cât și Opoziția și-au susținut cauza prin două argumente, vorbitorii au insistat pe responsabilitatea fiecăruia față de protecția mediului, acesta conferind resursele necesare dezvoltării economice naționale și globale. Replay-urile au punctat că o economie sănătoasă se bazează pe un mediu sănătos. În final, prin vot majoritar, echipa Guvernului a fost desemnată câștigătoare. Protejarea drepturilor fundamentale ale omului este prioritară pentru Uniunea Europeană a fost altă dezbatere ce a avut ca obiective: cunoașterea atribuțiilor UE în problema drepturilor omului, identificarea acțiunilor UE în domeniul drepturilor omului, cunoașterea avantajelor cetățeniei europene, cunoașterea mecanismului de garantare a drepturilor (Carta Drepturilor Fundamentale a UE). Dezbaterea a argumentat importanța UE, a instituțiilor europene în politica drepturilor omului și efortul de a identifica și aplica standarde comune tuturor țărilor membre pe problema drepturilor. Elevii au explicat de ce respectarea drepturilor este una dintre obligațiile fundamentale ale UE și în ce mod Carta completează sistemele naționale, fără a le înlocui. Au fost prezentate instituțiile europene în măsură să se pronunțe cu privire la nerespectarea drepturilor: Curtea Europeană a Drepturilor omului, Curtea de Justiție a UE, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE. Deasemenea, au fost prezentate atribuțiile PE în problema protecției drepturilor în statele membre. Rezultate: integrarea informațiilor prezentate la dezbatere în orele de consiliere, istorie și socio-umane, realizarea Panoului drepturilor de către elevii din clasele 9-12 („Fiindcă sunt om am dreptul...” și „Fiindcă sunt cetățean european am dreptul...") Parteneri: Europe Direct, Direcția de Integrare Europeană din cadrul instituției prefectului.

Project Thumbnail

Europe Our DNA

ianuarie 2023

eTwinning este o platformă online de colaborare în domeniul educației, care încurajează parteneriatele între școli din diferite țări europene. Aceasta facilitează comunicarea și colaborarea între profesori și elevi, oferindu-le oportunitatea de a lucra împreună în proiecte comune. Un proiect eTwinning poate avea o temă diversă, care poate fi aleasă în funcție de interesele și obiectivele participanților. De această dată tema aleasă a fost democrația. Astfel, am avut mai multe întâlniri online și diverse teme. Am lucrat în grupe și am realizat prezentări Power Point. Preferata mea a fost prezentarea pentru care a trebuit să alegem o țară din Uniunea Europeană și să o descriem (cum a luat naștere, numărul de locuitori, limba vorbită etc.) În cadrul unei alte întâlniri am discutat despre influența pe care o au social media și televiziunile asupra democrației. (Ștefania Popescu – ambasador junior coordonator)

Project Thumbnail

Cerc metoodic directori liceu județul Gorj

decembrie 2022

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” a găzduit la începutul lunii decembrie cercul metodic al directorilor din județul Gorj, sub deviza Tradiție, Performanță, Inovație – 132 de ani de excelență în învățământ. Workshopul Inovație s-a desfășurat la Punctul de Informare al Ambasadorilor CNTV. Aici, Ștefania Buju, Amalia Ilin, Bianca Roșca, Ghițan Roxana și Luca Dragodan au prezentat activitățile din cadrul proiectului aflate în derulare și începute în anul 2019, precum și prezentări ale Parlamentului European regăsite în propriile lor trăiri avute cu ocazia vizitei făcute la Strasbourg în luna octombrie de echipa Ambasadorilor CNTV. De fapt, acest workshop s-a transormat în final într-o sesiune Q&A unde Ambasadorii Juniori au răspuns întrebărilor curioase ale directorilor prezenți.

Project Thumbnail

Workshop media

noiembrie 2022

În contextul afirmării principiilor și valorilor europene, care trebuie respectate și promovate în situații de criză (medicală, social, etc), cinci Ambasadori Juniori au fost provocați de Centrul de Jurnalism Independent, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania, București, la un workshop cu tema „Dezinformarea în perioade de criză", aceștia implicând în acțiune alți 21 de elevi din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”. În cadrul acestui eveniment, desfășurat la sfârșitul anului 2021, s-au identificat modalitățile prin care elevii pot recunoaște dezinformarea, în numele apărării și respectării demnității umane, a libertății de opinie, democrației, egalității în drepturi. În acest mod se garantează valorile europene, care pot constitui baza educației moderne, deschisă pluralismului de opinii, dar și respectării principiilor unui stat de drept. De altfel, în cadrul seminarului, elevii Colegiului Național "Tudor Vladimirescu" au învățat să recunoască practicile dezinformării și, de asemenea, să interacționeze responsabil în paradigma social media. Situația de fapt impune acest lucru, de vreme ce dezinformarea devine o amenințare serioasă la adresa democrațiilor europene. Elevii au conștientizat rolul acestui workshop, ca exercițiu de bună practică, în cadrul acțiunilor de apărare împotriva dezinformării, proces care poate eroda încrederea în instituții și în mass- media, afectând, deopotrivă, in mod grav, libertatea de exprimare a fiecărui individ

Project Thumbnail

Europe in School

noiembrie 2022

„Europe@school” include printre cele șapte module puse la dispoziția profesorilor ambasadori ai PE și nu numai, modulul „Test online despre UE”, sau cum să susții la clasă o lecție activă și interactivă despre UE. Profitând de acest material didactic și de faptul că Ambasadorii Juniori au vizitat în luna octombrie a anului trecut Parlamentul European de la Strasbourg, aceștia s-au transformat în Ambasadori Seniori. Au profitat de vizita colegilor lor Ambasadori Juniori din cadrul Școlii Superioare Comerciale „Nicolae Kretzulescu” din București, însoțiți de Ambasadorul Senior, d-na prof. Natalia Danciu și timp de două ore Punctul de Informare al PE din cadrul CNTV a devenit o sesiune de socializare și de informare despre UE: Ambasadorii Juniori de la clasa a IX-a A (Sgrăbunță Renata, Neguți Elisa, Preda Roxana și Gheorghescu Luca) le-au pregătit prietenilor ambasadori de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” un test online Kahoot derspre UE, aceștia revenind ulterior la fiecare întrebare din test și oferind celorlalți explicațiile detaliate legate de întrebarea respectivă, după modelul pe care l-au primit ei înșiși în cadrul unuia dintre cele două workshop-uri la care au participat în octombrie 2022, la Strasbourg, în PE.

Project Thumbnail

Emisiune 1PlusTV/ articol IGJ

octombrie 2022

Ambasadorii Juniori Garcea Miruna-Dominik și Trifu Urzică Alexandru au popularizat proiectul EPAS, dar și petiția referitoare la ecologizarea râului Jiu „Nouă ne pasă" în rândul comunității locale și nu numai, prin apariții în presa locală.

Premii

Social Media

Ambasadorii Juniori te îndeamnă sa fii la curent cu noutățile și evenimentele noastre!

Mass Media