Ambasadorii Juniori reprezintă o echipă dinamică și dedicată de elevi, care sunt pasionați de politici europene, drepturile omului și dezbateri publice. Acești tineri talentați sunt aleși pentru a reprezenta Colegiul Național Tudor Vladimirescu în cadrul evenimentelor și proiectelor desfășurate de Parlamentul European pentru a promova implicarea tinerilor în procesele decizionale europene.
Împreună cu colegii lor, Ambasadorii Juniori - Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu au răspuns afirmativ invitației Asociației Young Initiative și a Bibliotecii Județene „Christian Tell" Gorj (EUROPE DIRECT Gorj) de a participa la activități tematice despre incluziunea socială. Incluziunea – una dintre temele abordate 𝒂𝒍𝒍 𝒂𝒓𝒐𝒖𝒏𝒅. Ce este incluziunea? Ce face Uniunea Europeană pentru susținerea ei? Ce proiecte pentru tineri au fost implementate în acest scop? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-a răspuns. La această activitate au participat și elevi din alte colegii din Târgu Jiu (Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Național „Spiru Haret”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”). Prin jocuri de rol dinamice, atractive s-au actualizat cunoștințele despre instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene, precum Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeană.
Ambasadorii juniori ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, viitori absolvenți, au predat ștafeta colegilor mai mici, în cadrul proiectului Noaptea Albă a Tudorului. Acest eveniment, la care au participat elevi din toate scolile municipiului Târgu Jiu, precum și părinți ai acestora, a debutat cu o prezentare a activității ambasadorilor juniori din perioada 2019-2022 și a continuat cu sfaturi și recomandări pentru desfășurarea activităților următoare. De asemenea, viitorii ambasadori juniori au fost informați despre modulele pedagogice care abordează teme precum: Ce este UE? , Luarea deciziilor in UE, Valorile Europene, Institutiile Uniunii Europene, Europa fara frontiere. Acestia au înteles că obiectivele activitatilor noastre sunt: identificarea institutiilor Uniunii Europene si a principalelor caracteristici ale acestora, imbunatatirea cunostintelor despre PE, informare cu privire la puterea democratica de decizie PE, intelegerea originilor cooperarii europene in domenii precum mediul, securitatea si combaterea terorismului , energia si respectarea drepturilor omului si multe altele. Viitorii ambasadorii juniori vor avea rolul de facilitatori de învățare pe tematică europeană, care se definește și se conturează tot mai mult.
Ambasadorii Juniori, mereu implicați, mereu atenți la nevoile școlii! AJ ai Colegiului Național Tudor Vladimirescu au participat sâmbătă, 14 mai, la Târgul Ofertelor Educaționale, promovând valorile și principiile educației pentru performanță.
Sesiunea de comunicări științifice “E. U. și tinerii” a avut ca temă impactul economico-social al contextului generat de pandemie asupra tinerilor europeni. Elevii claselor a X-a și a XI-a au prezentat analize pertinente despre piața europeană a muncii, despre șomajul în rândul tinerilor, despre nevoia adaptării sistemului românesc de educație la nevoile realității, despre valorile românești în contextul celor europene. Materialele prezentate au accentuat importanța dobândirii de competențe prin lecții și activități practice care să le permită absolvenților de liceu să se integreze pe piața muncii naționale și europene. Ambasadorii juniori prezenți la sesiunea de comunicări au prezentat ghidul de bune practici pentru o școală sustenabilă care să respecte programele Uniunii Europene privind protecția mediului.
La invitația Liceului Teoretic Jean Monnet din București - Școală Candidat EPAS - Ambasadorii Juniori ai P.E. din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu au participat la o întâlnire de dezbatere online despre fake news și dezinformare, probleme importante cu care se confruntă UE pe timp de pandemie și război. Ambasadorii au venit cu argumente pertinente, mai ales că ambele școli sunt pilot media, avănd o oarecare experiență în domeniu.
Ziua Europei a fost sărbătorită de Ambasadorii Seniori și Juniori ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu într-o atmosferă europeană, gazdă fiind de această data Europe Direct Gorj. Cei 15 Ambasadori Juniori au invitat la întâlnire atât colegi din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, dar și din alt liceu, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu. În cadrul acestei întâlniri a fost lansat și proiectul „Anul european al tineretului” – EUROPE DIRECT Gorj, s-a prezentat CNTV – Școală Ambasador, apoi a urmat cafeneaua publică prin care s-au căutat și dezbătut soluții cu privire la Europa și Uniunea Europeană, precum și pregătirea temeinică pentru era digitală...
Ambasadorii juniori au participat luni, 30 mai 2022, la atelierul de lucru și informare din cadrul proiectului POCU “Calificarea Tinerilor NEETs în Regiunea Oltenia” cod SMIS 150780, alături de colegii lor mai mari, absolvenții Colegiului Național “Tudor Vladimirescu”, Federația Patronatelor din Regiunea Oltenia și Centrul de Excelență pentru Tineri Craiova. Principalele teme abordate au fost: gradul de ocupare a locurilor de munca din perspectiva tinerilor absolvenți de liceu; migrația forței de muncă și cauzele acesteia; politica de coeziune a Uniunii Europene și investițiile în ocuparea forței de muncă; tipuri de finanțări nerambursabile si modalități de accesare a acestora; exemple de bune practici pentru inițierea si dezvoltarea unei afaceri.
În săptămâna 11-15 aprilie 2022, Ambasadorii Juniori ai CNTV, cu sprijinul Centrului EUROPE DIRECT Gorj, au desfășurat o campanie de implicare, informare și conștientizare a valorilor europene comune și a strategiilor de comunicare ale Uniunii Europene. În interacționarea cu elevii colegiului, din clasele 8-11, am putut observa interesul crescut manifestat de participanți pentru probleme ce vizează nu doar dinamici și atitudini specifice statelor membre U.E., ci și pentru informarea corectă și securitatea tuturor în contextul conflictului deschis de la granița României, granița estică a Uniunii.
Miruna și Rafael, ambasadori juniori ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, i-au vizitat pe colegii lor din învățământul gimnazial, pentru a le prezenta oportunitățile oferite de Uniunea Europeană cetățenilor ei. Principalele aspecte prezentate au fost: posibilitatea de a studia, de a urma un stagiu și de a lucra oriunde în U.E. liberă circulație a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor în U.E. posibilitatea de a călători liber atât în “țările Schengen”, cât și in celelalte state din U.E. Sesiunea de informare s-a încheiat cu exerciții interactive prin care, colegii mai mici ai ambasadorilor juniori au identificat aspecte ale pieței unice, etichetele europene precum și țările care fac parte din „zona euro” și utilizează euro ca monedă națională.
În urma concursului ”Made For Europe”, când ambasadorul junior Popa Iarina a câștigat locul I la etapa județeană, aceasta a a oferit un interviu postului TV „TVSud” vorbind despre importanța titulaturii primate de școala noastră în cadrul comunității.
Punctul de Informare din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu" a fost gazda unui eveniment european. Este vorba despre întâlnirea din data de 30 martie cu Parlamentul European direct de la Strasbourg. Echipa de Ambasadori Seniori Juniori a acceptat invitația de a participa timp de două ore la un dialog încurajator cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și vicepreședintele P.E. Michal Simecka. Îndemnul celor doi leaderi a fost să continuăm să fim interesați de Europa, să continuăm solidaritatea Europei și să transformăm ideile în acțiune. În contextul evenimentelor ce se petrec la granița U.E., o intervenție emoționantă a venit din partea d-lui Bernard Offen, martor al Holocaustului, supraviețuitor al ghetoului din Krakovia și al altor cinci lagăre de concentrare naziste, scriitor și scenarist, care a îndemnat la pace și dragoste sfătuindu-ne să înfruntăm trecutul pentru a trăi prezentul. De asemenea în final elevii au fost antrenați la o sesiune de brainstorming și Q&A legat de teme precum: libertatea de exprimare, fake news și dezinformare sau protejarea valorile democratice. Întâlnirea online a avut loc în contextul sărbătoririi a 65 de ani: aniversarea Tratatului de la Roma - piatra de hotar a unei uniuni a păcii.
Echipa de Ambasadori din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” a organizat în avans, o întâlnire informală de ziua femeii. Acesta este al doilea an când Ambasadorii Juniori surprind doamnele cu o astfel de reuniune, prima având loc în aceeași locație, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Dacă în urmă cu doi ani, invitate au fost doamne din diferite medii de activitate (poliție, CEO, spital), de data aceasta ambasadorii au luat decizia de a petrece după amiaza în compania doamnelor profesoare din cadrul CNTV și a mamelor lor. Ideea a pornit de la tema lansată de „Casa Istoriei Europene”: Women’s Rights and Women’s Bodies – Between Freedom and Protest. Activitatea a fost expunere – dezbatere, doamnele prezente fiind provocate de Ambasadorii Juniori la subiecte precum: feminism, statutul femeii în perioada comunismului, egalitatea de gen, condiția femeilor din Ucraina în comparație cu situația femeilor din cel de-al doilea război mondial, prezentări de cărți, dar și o scurtă istorie a femeii din trecut și până în zilele noastre. 8th March is not for women, it is for inclusion!
Protecția datelor reprezintă principala preocupare a Uniunii Europene în ceea ce privește domeniile sale de legislație. Pachetul legislativ privind protecția datelor adoptat în mai 2016 urmărește să pregătească Europa pentru era digitală. Peste 90% dintre europeni spun că doresc să aibă aceleași drepturi de protecție a datelor peste tot în UE și indiferent de locul în care sunt prelucrate datele. Regulamentul (UE) 2016/679 este un pas esențial pentru consolidarea drepturilor fundamentale ale oamenilor în era digitală și pentru clarificarea normelor pe piața unică digitală, în beneficiul întreprinderilor și al organismelor publice. În același timp, această reglementare unică va pune capăt fragmentării actuale din diferitele sisteme naționale și va elimina sarcinile administrative inutile. Regulamentul a intrat în vigoare la 24 mai 2016 și se aplică de la 25 mai 2018. (https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/data-protection-eu_ro) Data de 28 ianuarie a fost desemnată Ziua Europeană a Protecției Datelor, iar Ambasadorii Juniori din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” au luat atitudine referitor la importanța acestui fapt în rândul tinerilor, dar mai ales adolescenților. După un mesaj informativ postat de Ziua Protecției Datelor Personale, în special în mediul on-line, aceștia au prezentat pe parcursul unei săptămâni colegilor din clasele a VI-a, a IX-a și a X-a riscurile la care se supun atunci când informații privind viața personală sunt expuse în mediul on-line. Ambasadori Juniori – Ștefania Popescu și Luiza-Maria Stoichițoiu
Prezentarea modulelor despre Uniunea Europeană a avut impact, colegii Ambasadorilor Juniori au fost motivați să se lanseze în dezbateri pe probleme actuale ce constituie agenda Parlamanetului European și a Comisiei Europene. Tinerii din clasa a XII-a E au dezbătut moțiunea: „Comisia Europeană consideră că în condiții de pandemie informațiile obiective sunt esențiale“ și au susținut argumente precum libertatea, dreptul la viața, securitatea personală, civismul. S-au formulat întrebări și intervenții încrucișate, s-a creat un dialog constructiv, s-au exersat oratoria și gândirea critică, spiritul de echipa, fair-play-ul. Participanții la dezbatere au ajuns la concluzia că în contextul creat de pandemie, siguranța personală e mai importantă decât libertatea de circulație, că guvernele trebuie să fie responsabile și ferme în impunerea unor restricții sau aplicarea unor măsuri care pot limita, temporar, unele drepturi.
O parte dintre Ambasadorii Juniori și Seniori au sărbătorit ErasmusDays alături de alți profesori și elevi din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”. Au fost prezentate rezultatele proiectelor lansate de UE: Erasmus+ și titlul de școală eTwinning, în 2021, derulate în școala noastră. Implicarea în numeroase proiecte Erasmus+, Euroscola, eTwinning a culminat cu recunoașterea europeană a Colegiului nostru prin desemnarea acestuia „Școală Ambasador a Parlamentului European (2020). Ambasador Junior – Garcea Miruna-Dominik