Ambasadorii Juniori reprezintă o echipă dinamică și dedicată de elevi, care sunt pasionați de politici europene, drepturile omului și dezbateri publice. Acești tineri talentați sunt aleși pentru a reprezenta Colegiul Național Tudor Vladimirescu în cadrul evenimentelor și proiectelor desfășurate de Parlamentul European pentru a promova implicarea tinerilor în procesele decizionale europene.
Ambasadorii Juniori s-au bucurat să fie și anul acesta printre colegii mai mici și să le povestească despre activitățile pe care le-au desfășurat în acest an școlar; le-au stârnit curiozitatea când au vorbit despre întâlnirile (online, dar și fizic) cu domnul eurodeputat Marian-Jean Marinescu, ocazii de care s-au bucurat foarte mult deoarece au pus întrebări și s-au clarificat multe aspecte legate de activitatea comisiilor din Parlamentul European, de încălzirea globală și schimbările climatice, de rolul Uniunii Europene la nivel mondial (în condiții de pandemie), de proiectele și propunerile Uniunii Europene până în 2030. Le-au descris dezbaterea despre libertatea de circulație și securitatea cetățenilor și i-au invitat să se înscrie în clubul de dezbateri al școlii (au întocmit deja o listă de doritori); le-au povestit despre conferința „The Future of Europe” pe care au organizat-o cu prilejul Zilei Europei și i-au încurajat să se înscrie în echipa de ambasadori în anul școlar viitor. Au fost încântați să le vorbească despre oportunitățile pe care le-a creat participarea la proiect, despre faptul că s-au legat prietenii din alte școli din țară și din Uniunea Europeană, că au relaționat cu reprezentanți ai instituțiilor locale, au cunoscut europarlamentari și s-au implicat, prin inițiative și propuneri, în promovarea în rândul tinerilor a principiilor și valorilor europene.
Ambasadorii juniori le-au vorbit colegilor din clasele a 10-a și a 11-a despre fondurile europene nerambursabile prin care se pot finanța proiecte ce contribuie la crearea de locuri de muncă și aduc beneficii atât fiecărui stat membru, cat și UE în ansamblu, îmbunătățesc calitatea vieții și contribuie la creșterea economică. Au insistat pe faptul că Europa trebuie să-și revină după criza generată de pandemie, soluția fiind creșterea investițiilor, dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii în fiecare stat membru, cu accentul pe inovare, protecția mediului, reciclarea deșeurilor, antreprenoriat social, digitalizare. Motivați și sprijiniți de juniori în elaborarea planurilor de afaceri, „cursanții” s-au înscris în proiectul European Early Innovators Initiative (EEII), coordonat de Steinbeis Transfer Management, al cărui scop este identificarea de bune practici pentru a ghida tinerii către STEM și pentru a-i stimula să devină antreprenori în domenii inovative. Planurile de afaceri (în domenii precum: reciclare și recondiționare deșeuri, distribuție de medicamente pentru persoane vulnerabile, protecția animalelor, digitalizarea educației, organizarea de evenimente) au participat la concursul Early Innovators Business Plan Competition. Rezultatele au fost: calificarea în etapa finală la secțiunile „Best Innovative” și „Trusted Advisor” și calificare în etapa finală Early Innovators, etape ce vor avea loc în prima jumătate a lunii iunie, 2021.
Pe 27 mai, în județul Gorj, a avut loc în format online, cercul pedagogic al profesorilor coordonatori de programe și proiecte școlare și extrașcolare. Fiind coordonatorul EPAS în cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” anul acesta și în același timp și profesor coordonator de programe și proiecte, am profitat de această oportunitate și am susținut timp de 15 minute o prezentare despre ce au însemnat anii școlari 2019 – 2020 și 2020 – 2021 pentru școala noastră în contextul „Școală Ambasador a Parlamentului European”. Foarte utilă în timpul prezentării a fost cartea publicată anul trecut, ce conține toate detaliile activităților desfășurate. La acțiune au participat 30 de profesori din diferite școli din județ, coordonați de inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ Gorj.
Principala temă de preocupare a Ambasadorilor Juniori și Seniori ai CNTV în luna aprilie a fost tema lansată de U.E.: The Future Of Europe. Așadar, preocupările au început cu participarea Juniorilor și Seniorilor la toate webinariile, prezentările, știrile, oferite de U.E. și nu numai, pe toate canalele media posibile (youtube, site-uri, e-Twinning, social-media etc.). Perioada următoare, după ce ne-am informat și am lansat diverse provocări elevilor CNTV și comunității locale, am trecut la fapte și am luat atitudine împreună cu aceștia. Totul a început cu lansarea CNTV – Școală-Ambasador, prima instituție de învățământ din județul Gorj care anul trecut primea recunoaștere europeană. La eveniment a participat dl europarlamentar Marian-Jean Marinescu care, într-un cadru extins și călduros (Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”), a dezbătut problema Viitorului Europei, Juniorii implicând în dezbatere și publicul (reprezentanți ai comunității locale, presă) într-un eveniment transmis live pe pagina de Facebook EPAS. De ziua Europei, pe 9 mai, Ambasadorii Juniori au organizat o dezbatere live pe pagina lor de Facebook, implicând alte doua licee din țară, tema fiind Viitorul Europei. Luna mai a însemnat diseminarea tuturor informațiilor și cunoștințelor acumulate, atât în mediul online, cât și fizic, în clase (deoarece scenariul verde în care ne aflăm ne permite acest lucru). Cadrele didactice au fost receptive și au colaborat cu Ambasadorii Juniori, permițând accesul acestora în sălile de curs. Până acum, Ambasadorii Juniori au realizat un mic jurnal de idei, propuneri, păreri, viziuni ale Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” despre viitorul lor, Viitorul Europei.
Scenariul verde le-a oferit Ambasadorilor Juniori posibilitatea de a organiza o dezbatere live chiar din Punctul de Informare al Colegiului. Aceștia au invitat în cadrul dezbaterii și alți colegi, tema fiind de interes în rândul tinerilor din ziua de azi: securitatea personală. Guvernul și opoziția au adus argumente pro și contra moțiunii amintite, în contextul în care atât la nivel național, cat și în cadrul Uniunii Europene se depun eforturi uriașe pentru a apăra sănătatea populației și a stopa pandemia respectându-se în același timp drepturile omului. Au fost prezentate argumente precum demnitatea omului, legislația europeană, sănătatea psihică, au fost amintite strategiile Uniunii Europene în condiții de pandemie, eforturile financiare făcute pentru imunizarea grăbită a cetățenilor Europei, dificultățile întâmpinate de autoritățile naționale și europene. Finalitatea dezbaterii a fost confruntarea de idei pentru a găsi cele mai bune soluții la o problemă ce se află pe agenda Parlamentului European și a Comisiei Europene, iar mesajul tinerilor a fost foarte clar: dialogul este singura cale pentru abordarea corectă a oricărei probleme.
Conferința ”The Future of Europe” organizată de Ambasadorii Juniori ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, în colaborare cu Ambasadorii Juniori ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Întorsura Buzăului (Covasna) și ambasadorii juniori ai Colegiului Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria (Teleorman), a avut ca teme de dezbatere libertatea de circulație în Uniunea Europeană, dimensiunea socială a Europei și Uniunea Europeană în contextul global actual, și ca obiectiv principal implicarea tinerilor liceeni în analiza problemelor și în identificarea de soluții pe termen scurt și mediu. Raportorii celor trei echipe de ambasadori au prezentat rezumatul problemelor ce au alcătuit agenda conferinței, iar dialogul dintre participanți s-a axat pe întrebări, intervenții, puncte de informare, răspunsuri. Echipele de ambasadori au elaborat Agenda Uniunii Europene pentru 2021-2022, menționând între priorități închiderea centralelor nucleare din Uniunea Europeană, restricționarea exploatării lemnului, interzicerea exportului de deșeuri, monitorizarea mai atentă a pieței muncii, etichetarea corectă a alimentelor, identificarea unor instrumente comune pentru creșterea consumului, susținerea financiară a vaccinului pentru țările sărace de pe glob.
Conferința despre viitorul Europei - lansată pe 10 martie 2021, prin semnarea Declarației comune între președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Portugaliei, António Costa (în numele Președinției Consiliului) și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen – marchează începutul unei noi etape în derularea programului EPAS. Dacă până acum am dezbătut prezentul Europei, urmează ca tinerii să dea o formă viitorului lor. Webinarul din data de 30.03.2021 moderat de Nicole Wieringa (ambassador eTwinning) l-a avut invitat pe Daniel Mes (membru al cabinetului vice-președintelui executiv Frans Timmermans – Comisia Europeană) și i-a adunat pe toți profesorii coordonatori ai programului EPAS – 91 de participanți din U.E. Temele Conferinței ce va dura un an de zile au fost transmise echipei de Ambasadori Juniori ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”. Aceștia s-au organizat și deja au lansat propuneri de activități comune cu elevii CNTV, dar și cu alți elevi din alte școli și licee din Târgu Jiu, dar și Școli Ambasador din țară. ”Write Your Future” este îndemnul Ambasadorilor Juniori și această chemare a venit cu două propuneri de acțiumi. Prima constă în alte două activități: Implicarea tinerilor care să vină cu propuneri și soluții pentru viitorul Europei; Realizarea unui poster digital (sau desen) pe această temă, ce se va transforma într-un concurs. Aceasta este prima luare de atitudine a Ambasadorilor Juniori. A doua acțiune imediată a acestora a fost să contacteze un membru român al P.E., domnul Marian – Jean Marinescu.
În cadrul webinarului susținut de dl. Marian-Jean Marinescu în luna decembrie, am avut oportunitatea de a afla detalii despre programul Erasmus+, unde un responsabil din cadrul P.E. ne-a prezentat detalii despre această șansă oferită tinerilor din Uniunea Europeană, dar și despre avantajele acestui schimb de experiență de un semestru sau chiar un an. De asemenea, am fost pregătiți și pentru viitor, atunci când o să fim studenți, prin prezentarea unor oportunități unice oferite de U.E. exclusiv pentru studenți, prin aplicarea pentru stagii de practică la Bruxelles, în cadrul P.E. Prezentare Stagii de practică BXL La acest webinar, au luat parte 45 de persoane, atât colegi de-ai noștri, elevi din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, cât și absolvenți ai CNTV, în prezent studenți. Unul dintre aceștia a și aplicat pentru o bursă Erasmus+, acum aflându-se la Viena. Ambasadorii Juniori au postat toate materialele oferite de reprezentanții P.E. în cadrul webinarului din luna decembrie, pentru a veni în ajutorul celor interesați.
In Europe Schools by EuroClio Al doilea webinar dedicat profesorilor coordonatori EPAS din Europa s-a desfășurat în data de 14 aprilie, când Nicole Wieringa (moderator – ambasador eTwinning) a invitat-o pe Eugenie Khatschatrian, manager de proiecte în cadrul EuroClio care ne-a familiarizat cu proiectul „In Europe Schools”, unde toată lumea poate participa pe diverse teme.
Prima parte a onferinței susținută în data de 28.04.2021 a avut ca scop prezentarea și diseminarea activităților din cadrul programului EPAS. Activitatea s-a desfășurat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, fiind transmisă LIVE pe pagina de Facebook EPAS. La eveniment au participat profesori și elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, dar și distinși invitați: domnul europarlamentar Marian-Jean Marinescu, Andrei Mărgeloiu, absolvent al CNTV (actualmente doctorand la Universitatea din Cambridge), reprezentanți ai instituțiilor locale: Primăria Municipiului Târgu Jiu (Direcția Turism și Evenimente Culturale), Prefectura Gorj, Consiliul Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Palatul Copiilor, Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, Școala Populară de Artă.
În săptămânile 8-19 martie orele de educație economico-financiară au avut un specific aparte, Ambasadorii Juniori fiind foarte bucuroși să le facă o vizită online colegilor din clasele a VIII-a pentru a le povesti despre sistemul monetar european, despre procesul nașterii monedei euro. Le-au prezentat condițiile și criteriile pe care fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să le îndeplinească pentru a adera la zona euro, avantajele monedei comune, le-au vorbit despre Eurogrup, despre atenția acordată consolidării monedei de circulație internațională. Colegii mai mici au fost interesați să afle de ce unele state din Uniunea Europeană nu au adoptat încă moneda unică, dar au vrut să povestească și despre monedele țărilor pe care le-au vizitat împreună cu părinții în vacanțe. Au promis că le vor ține și ei o lecție în Săptămâna Globală a Banilor (Global Money Week - 22-28 Martie 2021), și, iată ce a ieșit... https://sites.google.com/view/monedele-tarilor-din-europa/pagina-de-pornire
Facebook
CNTV Scoala UNESCO
EPAS CNTV
CNTV Targu Jiu
Instagram
@cse.cntv
@epascntv
@cntvtargujiu
@epas_romania
YouTube
EPAS CNTV
Social Media
Ambasadorii Juniori te îndeamnă sa fii la curent cu noutățile și evenimentele noastre!