Karina Maria Nanu
19 aprilie 2024
EU, Drepturi, Ambasadori
Vocea Tinerilor: Ambasadorii Juniori de la C.N.T.V. în Promovarea Drepturilor Omului
Respectarea drepturilor omului în societatea noastră este crucială pentru asigurarea unei conviețuiri armonioase și a unei societăți juste și echitabile. Aceste drepturi sunt fundamentale pentru fiecare individ, indiferent de rasă, sex, religie sau origine socială. Ele includ dreptul la viață, libertate, egalitate, dreptul la educație și sănătate, precum și libertatea de exprimare și alegere.
O societate care respectă drepturile omului este una în care fiecare persoană se simte în siguranță și protejată împotriva discriminării și abuzurilor. Aceasta promovează diversitatea, incluziunea și respectul reciproc între indivizi.
Astfel, echipa noastra de ambasadori juniori ai Colegiului Național Tudor Vladimirescu implementează activități menite să promoveze și să consolideze aceste drepturi în comunitatea lor. Prin evenimente educaționale si interactive și implicarea în proiecte sociale, noi ne asumam roluri active în educarea și mobilizarea celor din jur pentru a susține și apăra drepturile omului.
În data de 21 decembrie 2023, echipa Ambasadorilor Juniori a găzduit evenimentul „Libertate, egalitate și justiție pentru toți” alaturi de Biblioteca Judeteana „Christian Tell”. Tema din acest an a acestei zile,Ziua Internationala a Migrantilor, i-a făcut pe AJ să se organizeze si împreuna cu alti colegi au realizat o activitate interactiva, ridicând nivelul de constientizare privind importanta respectarii drepturilor omului (si ale copilului) de-a lungul istoriei. Prezentări PPT despre cronologia acestui subiect in timp, exemple,sfaturi si actiuni pe care Uniunea Europeana le intreprinde legat de aceste drepturi, concurs Kahoot despre UE, iar la final jocul BINGO!, unde cele 30 de drepturi au reprezentat numere bingo. Astfel, activitățile de promovare a drepturilor omului încurajează implicarea civică și participarea cetățenilor în viața publică. Prin implicarea în diferite actiuni și proiecte comunitare, oamenii devin mai conștienți de puterea pe care o au de a influența schimbările sociale și de a lupta împotriva nedreptatii și discriminării.
De asemenea, aceste evenimente pot avea un impact pozitiv și asupra politicilor publice și a legislației, prin sensibilizarea și presiunea exercitata asupra autorităților pentru respectarea și protejarea drepturilor omului. În cele din urmă, implementarea activităților de promovare a drepturilor omului este esențială pentru construirea unei societăți bazate pe egalitate, respect și justiție. Aceste activități nu numai că educă și informează, dar și mobilizează oamenii pentru a acționa în vederea protejării drepturilor fundamentale ale fiecăruia dintre noi. Prin intermediul lor, putem crea o lume în care fiecare persoană este tratată cu demnitate și respect, și în care drepturile omului sunt respectate și apărate în mod activ de către toți membrii societății.