Renata Gabriela Sgrabunță
19 aprilie 2024
EU, Simulare, Sedinta, Vot, Parlamentul EU
Simulare Ședință a Parlamentului European
Cu titlul onorific de „ȘCOALĂ-AMBASADOR a PARLAMENTULUI EUROPEAN, membrii echipei CNTV au pășit în lumea schimbărilor sociale și culturale, contribuind semnificativ la conturarea unui nou peisaj civic, moral și cultural. Prin programele lor educaționale, echipa CNTV a fost o prezență activă în comunitate, educând și inspirând tinerii și adulții deopotrivă în privința importanței angajamentului civic și a respectului pentru diversitatea culturală și socială. Într-o epocă marcată de schimbări și provocări complexe, ambasadorii junior ai CNTV nu s-au mulțumit doar să fie simpli receptori de informații, ci au devenit agenți ai schimbării, transformând cunoștințele în acțiuni concrete pentru binele comun.
În prezent, femeile se confruntă în continuare cu provocări semnificative în calea unei reprezentări și participări egale în toate domeniile societății. Chiar dacă au fost realizate progrese în promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor, disparitățile persistente în domenii precum piața muncii, sfera politică și sănătatea indică necesitatea unui efort continuu pentru combaterea inegalităților. Subreprezentarea femeilor în poziții de conducere, discrepanțele salariale și dificultățile în accesul la servicii medicale și sociale subliniază necesitatea unor acțiuni mai decisive și a unei schimbări culturale profunde pentru a asigura o societate cu adevărat egalitară și inclusivă pentru toți membrii săi.
În acest sens, în data de 16 martie, Ambasadorii Juniori ai Parlamentului European din cadrul Colegiului Național ,, Tudor Vladimirescu” au simulat o ședință în PE, dezbătând tema INSPIRE INCLUSION, unul dintre obiectivele UE din acest an.
Unul dintre pilonii principali ai "INSPIRE INCLUSION" este promovarea diversității în pozițiile de conducere și în luarea deciziilor. Femeile, în special cele care fac parte din grupurile subreprezentate, continuă să întâmpine obstacole în căutarea rolurilor de lider. Prin susținerea incluziunii, organizațiile și comunitățile pot exploata întregul potențial al perspectivelor diverse, conducând la luarea deciziilor mai bune și inovație.
În acest sens, fiecare Ambasador Junior a făcut parte dintr-unul din cele 7 grupuri parlamentare: Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat), Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Renew Europe, Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Identitate și Democrație, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene, dezbătând subiectul: Creșterea numărului de femei în Parlamentul European.
Reprezentanții fiecărui partid au luat cuvântul și și-au prezentat amendamentele sau observațiile cu privire la introducerea legii care încurajează creșterea ponderii femeilor în viața politică. Prin amendamentele propuse, Ambasadorii Juniori au adus în discuție idei și soluții inovatoare, cum ar fi impunerea unei legi care să asigure o reprezentare minimă a femeilor în viața politică, în cazul în care procentul lor este sub 20%. De asemenea, au propus adoptarea unei legi care să condiționeze participarea în politică de absolvirea studiilor universitare și de cunoașterea fluentă a cel puțin trei limbi de circulație internațională, până în anul 2024. În urma votului, 3 amendamente au fost aprobate, iar legea a fost implementată, cu un procent de 80%.